Anksiyeteye iyi gelen uçucu yağlar nelerdir? - Astrolojijuno.COM Burçlar ve kadersel konular hakkında bilgi alabileceğiniz blog
Anksiyeteye iyi gelen uçucu yağlar nelerdir?

 Diğer adı ‘kaygı bozukluğu’ olan anksiyete; halk arasında iç sıkıntısı, bunalma, daralma, vesvese hali evham olarak bilinir. Kişinin aklında sürekli negatif (olumsuz) düşünceler dolaşır. Kişide, nefes almada zorluk, kalp çarpıntısı, göğüs bölgesinde sıkıntı ve ağrı gibi fiziksel bulgular (belirtiler) ortaya çıkar. Anksiyetenin fiziksel bulguları, bireyde bedensel sağlığına yönelik bir rahatsızlık olduğu kuşkusu düşüncesine yol açabilir. Kaygı bozukluğunun bazı fiziksel bulgularını sıralayacak olursak:

  • Kalp çarpıntısı,
  • Göğüs ağrısı,
  • Baş dönmesi,
  • Nefes almada zorluk,
  • Mide bulantısı,
  • Kaslarda yaşanan gerginlik,
  • Baş ağrısı ve buna eşlik eden diğer ağrılar,
  • Tansiyonda anlık düşme veya yükselme,
  • Kusma,
  • Ellerde ve ayaklarda titreme,
  • İdrara sık çıkma,
  • Geceleri uyku sırasında bir anda uyanma, uykusuzluk.

Kaygı bozukluğunun psikolojik (ruhsal) belirtileri ise:

  • Çabuk sinirlenme,
  • Kötü bir durumun ya da olayı olacağı düşüncesi, hissi,
  • Ölüm korkusu da dahi korku hissetme,
  • Duyguları kontrol altına alamama, sakinleşememe.

Anksiyete yaşayan kişilere; bedensel bir rahatsızlığının, hastalığının olmadığı uzman bir psikolog/psikiyatri tarafından anlatılmalıdır. Hastaya güven verilmelidir. Kaygı bozukluğu yaşayan bir kişi kesinlikle bir uzmandan destek almalıdır.

Anksiyeteye iyi gelen uçucu yağlar nelerdir?
Anksiyeteye iyi gelen uçucu yağlar nelerdir?

 

“Anksiyeteye iyi gelen uçucu yağlar nedir?” sorusuna gelecek olursak; kaygı bozukluğunu en aza indirmek, kontrol altına alabilmek için doğa bize tüm nimetini sunmaktadır. Birçok uçucu yağ ile bu hastalıkla baş etmemiz mümkündür. Bu hastalığa iyi gelen uçucu yağlar ve bu yağların kullanım şekilleri şunlardır:

  1. Lavanta yağı: Uçucu yağların en önemlisi lavanta yağıdır. Sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi sayesinde tercih edilmektedir. Lavanta yağının, anksiyeteye iyi geldiği ve sakinlik hissi verdiği bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Lavanta yağının anksiyeteye karşı nasıl kullanılacağına bakacak olursak, kaynamış suyun içine (çaydanlık, tencere, buhurdanlık vb.) birkaç damla lavanta yağı ilave ederek ve bu buharı da soluyarak olumlu hisleri kendinize çekebilirsiniz. Başka bir yöntemle, lavanta yağını bedeninize masaj yaparak da kullanabilirsiniz. Bu sayede kaygı yüzünden oluşan fiziksel yorgunluğun ve rahatsızlıkların da azaldığına şahit olabilirsiniz. Lavanta yağının daha çabuk etki etmesini istiyorsanız, küvete ya da mermere birkaç damla lavanta yağı damlatıp ılık su ile duş alabilirsiniz. Bu işleme haftada 2 kere yapabilirsiniz.
  2. Sardunya yağı: Bu yağ, kaygı bozukluğuna çok iyi gelmektedir. Sardunya yağını, bir buhurdanlığa birkaç damla olacak şekilde ekleyerek kullanabilirsiniz. Sardunya uçucu yağı, ani ruh değişimlerini dengelemeye yardımcı olur. Yorgunluğu ve gerginliği azaltır, rahatlamanıza yardımcı olur. Lavanta ve sardunya yağını karıştırıp daha iyi sonuçlar alabilirsiniz. Bu iki yağı karıştırdıktan sonra ayaklarınıza ve vücudunuzda huzursuz hissettiğiniz bölgelere hafif bir masaj yaparak anksiyetenin etkilerini azaltabilirsiniz. 
  3. Ylang ylang yağı: Bu yağın, kaygı bozukluğu yaşayan kişiyi sakinleştirmede büyük etkisi vardır. Vücuttaki gerginliği azaltan bu yağa, doğal antidepresan diyebiliriz. Yaşanılan korkuların, hayal kırıklığının azalması için bu yağın buharını soluyabilirsiniz. Bir çaydanlığa ya da tencereye su koyup içine birkaç damla ylang ylang yağını damlatın. Su kaynadıktan sonra başınızın üstüne bir havlu ya da kalın örtü sererek tencerenin ya da çaydanlığın üzerine eğilip buharı soluyun.
  4. Yasemin yağı: Muhteşem çiçek kokusuyla insana huzur ve dinginlik veren yasemin yağının, kişide uyku hali yapmaması büyük bir mucizedir. Yasemin yağını, mendile birkaç damla damlatarak mendili soluyarak kullanabilirsiniz ya da yastığınıza damlatıp o yastıkta uyuyabilirsiniz. 
  5. Bergamot yağı: Acı portakalın ve limonun birleşiminden oluşan bu yağ, kaygı azaltır ve kişinin sakinleşmesine yardımcı olur. 2015 yılında yapılan araştırma sonucunda, bergamot yağının endişeyi azaltma ve sakinleştirme etkisinin olduğu kanıtlanmıştır. Bir mendile veya pamuğa birkaç damla bergamot yağı damlatıp aromayı 2-3 kez teneffüs ederek kaygılarınızı kontrol altına alabilirsiniz. 
  6. Vetiver yağı: Çok az bilinen bir yağ olmasına rağmen etkisi çok büyük olan uçucu yağlardan biridir. Hindistan’da yetişen çimenli vetiver bitkisinden elde edilen bu yağ, sinirlerin gevşemesinde büyük rol oynar. Yağın kokusu, toprak kokusuna benzediği için kaygı bozukluğunun azalmasına ve kişinin stresten uzaklaşmasına yardımcı olmaktadır.
  7. Paçuli yağı: Genelde lavanta yağı ile karıştırılıp kullanılan paçuli yağı, tek başına da kullanılabilir. Paçuli bitkisinin yaprak ve saplarından elde edilen bu yağın, 2020 yapılan araştırma verilerine göre, acil serviste çalışan hemşirelere koklatılan paçuli yağı sayesinde hemşirelerin stresinin azaldığı ve merhamet duygularının geliştiği gözlemlenmiştir. Paçuli yağını, taşıyıcı bir yağ (badem, jojoba hindistancevizi yağı) seyreltip kullanılabilirsiniz. 
  8. Gül yağı: Gül, duyuları gevşeten, insana huzur veren bir çiçektir. Gül yağı, özellikle kadınlarda sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Gül yağını, cildinize nemlendirici krem gibi sürüp kullanabilirsiniz. Aynı şekilde, ılık su dolu bir leğene, gül yağını döküp ayaklarınızı leğenin içine koyarsanız kaygı bozukluğunuzun azaldığını hissedeceksiniz. 
  9. Papatya yağı: Papatya, hoş kokusuyla bilinen bir çiçek olsa da yatıştırıcı ve rahatlatıcı etkisi yadsınamaz. Seyreltilmiş papatya yağını, cildinize masaj yaparak uygulanabilirsiniz. Bu sayede anksiyetenin etkilerinin azaldığını görebilirsiniz. 
  10. Narenciye yağı: Limon gibi olan narenciye çeşitleri, kişinin duygu durumunu yükseltmesine ve zihninin canlanmasına yardımcı olur. Yapılan incelemelerde, narenciye yağlarının anksiyeteye iyi geldiği kanıtlanmıştır.

Özetleyecek olursak; anksiyete tedavisinde, öncelikle bir uzmandan yardım almalıyız. Bununla birlikte doğanın bize sunduğu mucizelerden de yararlanıp bu hastalığı kontrol altına alabiliriz. 

Juno Tartışma

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

astroloji juno